Om bambu

Bambu – ett (över)naturligt material
Ju mer man lär sig om bambu desto mer fascinerad blir man. I början kan det vara svårt att ens greppa att ett träd (klassificerat som ogräs) kan bli till ett supermjukt tyg. Efter att ha fördjupat sig är det istället svårt att förstå att det inte är vanligare med bambukläder. Tryck på det du är intresserad av i listan för att läsa mer!

 
Bambu jämfört med bomull


Bambu är supermjukt!
Bambu är faktiskt mjukare än bomull. Fibrerna i bambu är mjuka och lena med liknande textur som en blandning av kashmir och silke. Bambu är dock betydligt mer praktiskt eftersom det är stabilare och går att maskintvätta. Plagg i bambu blir helt enkelt en perfekt kombination av att vara härligt mjuka och praktiska!


Bambu absorberar fukt 3-4 ggr mer än bomull
Den här egenskapen gav kärlek vid första ögonkastet för mig. Ett material som absorberar fukt är såklart perfekt för att undvika synliga svettfläckar!
Tvärsnittet i bambus fibrer gör att det blir massa mikrohål och det ger den absorberande effekten. Samtidigt avdunstar fukten snabbt så du slipper en tung blöt undertröja i svettiga situationer.


Bambu andas otroligt bra och är naturligt tempererande
Den porösa strukturen i bambu gör att den andas otroligt bra och är ventilerande. Det gör att den är sval och skön att på sig när det är varmt ute. Många ogillar att använda undertröja just för att det blir varmt. Testa en undertröja i bambu och upplev skillnaden!
Att bambu är naturligt tempererande betyder att materialet anpassar sig efter temperaturen. Är det kallt ute kommer en undertröja i bambu istället kännas varm. Fantastiskt va?


Bambu är naturligt antibakteriellt
Bambu har en unik inbyggd bio-agent som heter ”Bambookun”. Nästan som en egen liten superhjälte! Den är antibakteriell genom att den hämmar bakterietillväxt. Genom att det är en helt (över)naturlig egenskap som gör materialet antibakteriellt skiljer det sig från material som är kemiskt antibakteriella. Dessa ger ofta hudproblem. Det får man inte av bambu!

Hur går det till egentligen då? Ja, naturen är fantastisk. När bambufiber växer till sig skapar den lilla superhjälten Bambookun ett tätt förhållande med bambus cellulosa molekyler. Det skapar så starka band att den antibakteriella egenskapen sitter kvar även efter 50 tvättar. Det har tester från det Japanska Textilinspektionsförbundet visat!


Bambu har svampdödande egenskaper
Samma (över)naturliga egenskap som ger den naturligt antibakteriella funktionen bidrar också till att bambu får svampdödande egenskaper. Fräscht!


Bambu är antistatisk
Du vet den där jobbiga känslan när ett plagg blir statiskt och klibbar sig mot kroppen. Det är inget du behöver oroa dig för när undertröjan är gjord i bambu! Materialet är nämligen antistatiskt vilket gör att det sitter grymt skönt mot kroppen utan att klistra sig mot kroppen. Det betyder å andra sidan att det blir svårt att gnugga en ballong mot tröjan och sen fästa den i taket. Typiskt! Men det kanske det kan vara värt?


Bambu är skrynkelfritt utan tillsatser
För att få kläder av polyester / bomull att bli skrynkelfria tillsätts ämnet formaldehyd. Det är cancerframkallande. Tyg av bambu är däremot naturligt skrynkelfria vilket såklart gör att det inte behövs några konstiga tillsatser för att få till den egenskapen.


Bambu står emot UV-strålning otroligt bra
Nu är ju Shirtfriend en undertröja så du kommer kanske inte gå runt i den utan att ha något annat plagg utanpå… Men det kan ändå vara kul och bra att känna till att tyg av bambu är UV-beständigt och blockerar hela 98% av UV-strålarna. Det motsvarar SPF 14 i solskydd.


Bambufiber är 100% biologiskt nedbrytbar
Det ger lite gott samvete.


Pandor hotas inte av att använda bambu till tyg
Det finns mängder med olika bambuarter. Den som används till att framställa tyg heter ”Mosobambun”, kallas även jättebambu. Den kan bli över 30 meter hög och har inga blad de första 5 meterna. Pandor äter visserligen bambu men når aldrig upp så högt så de äter istället arter som inte blir så höga. Så pandorna lider inte av att du har sköna, funktionella och miljövänliga plagg i bambu!


Bambu odlas utan kemikalier och bekämpningsmedel
Bambu klassificeras som ett ogräs. Vi vet alla vilken förmåga ogräs har att växa! Inte behövs någon gödsel eller liknande. Samma sak gäller för bambu. Det växer helt av sig själv och genom de naturligt antibakteriella och svampdödande egenskaperna behövs inga kemikalier eller bekämpningsmedel. Bra för både miljön och de som arbetar på plantagen!


Bambu är världens snabbast växande växt
Ja, inte bambu generellt utan bambuarten Mosobambun som används för att göra tyg. Den når sin fulla längd på 3 ynka månader och är fullt mogen efter ca 3 år. Under gynnsamma förhållanden kan den växa hela 1,2 meter per dygn! Detta gör att bambu har 8 gånger högre avkastning än bomull. Det går alltså att producera 8 gånger mer bambu än bomull på samma area.


Bambu bidrar i kampen mot klimatförändringar
Bambu omvandlar 35% mer koldioxid till syre än andra växter på stam och absorberar 5 gånger mer växthusgaser. Det är två egenskaper som gör bambu till en riktig miljökämpe!


Bambun är lågallergen
Bambufibern är lågallergen så människor med känslig hud kan använda textilier av bambu utan problem. Det är en av egenskaperna som gör att textilier av bambu ofta används inom sjukvården.


Bambu växer där inget annat växer och bekämpar fattigdom
Det finns många platser på jorden där människor lever i extrem fattigdom. Ofta är det här platser där det är svårt att odla något och naturresurser för att få en inkomst saknas. Här kommer bambu in i bilden. Bambu kan slå rot på mer än 70% av jordens landyta. Det har gjort att det pågår projekt där bambuodlingar har skapats på fattiga platser för att ge invånarna en källa till inkomst.


Bambu motverkar jorderosion
Genom sitt rotsystem stabiliserar bambuväxterna marken och hindrar jorderosion samtidigt som överblivet kväve tas upp vilket förbättrar jordkvaliteten. När bambun skördas klipps eller sågas den ner. Rotsystemet får alltså fortsätta växa vilket är bra för jorden och bidrar till att den växer upp så snabbt igen.